X
Menu

KAMPANJE

'NA GLAS ZATULI, NE BODI BULLY!'

'NA GLAS ZATULI, NE BODI BULLY!'

23. FEBRUAR 2022, DAN BOJA PROTI VRSTNIŠKEMU NASILJU

Pri Društvu Parada ponosa smo letos znotraj programa Naslavljanje vrstniškega nasilja pripravile_i posebno kampanjo, s katero želimo nasloviti čedalje bolj perečo temo vrstniškega nasilja v Sloveniji, katerega žrtve so najpogosteje osebe, ki pripadajo marginaliziranim skupinam.

Skoraj vsaka peta mlada LGBTIQ+ oseba navaja, da se počuti popolnoma nesprejeta s strani učiteljic_ev in drugih šolskih delavk_cev, raziskava je tudi pokazala, da se je med poukom ali v učilnici za svojo varnost balo 37 % oseb, na šolskih hodnikih ali med odmori pa 50 % oseb, skoraj vsaka deseta oseba pa je v sklopu ankete označila, da se je pogosto ali včasih bala za svojo varnost v odnosih z učitelji_cami.

Letos ob obeležitvi dneva proti vrstniškemu nasilju vabimo šole in izobraževalne institucije, da pri pouku oz. znotraj svojih aktivnosti naslovite temo bullyinga.

 
VEČ O KAMPANJI +

Kar 40 % mladih LGBTIQ+ oseb poroča, da so že doživele nasilje in/ali diskriminacijo.[1]

Letos ob obeležitvi dneva proti vrstniškemu nasilju vabimo šole in izobraževalne institucije, da pri pouku oz. znotraj svojih aktivnosti naslovite temo bullyinga.

Za Anti-Bullying Day ali Pink Shirt Day je tudi značilno, da si nadenemo rožnato majico ali srajco in s tem zavzamemo simbolično stališče proti ustrahovanju in nasilju. Je znak spodbujanja vključevanja in praznovanje raznolikosti, kar je lahko odličen način za skupinsko  aktivnost ali samostojen izraz drže proti vrstniškemu nasilju.

Za šole, organizacije, društva ali skupine, ki delate z mladimi in bi si želele še dodatneje pripomoči k zmanjševanju vrstniškega nasilja v šolah in konkretneje pristopiti k problematiki pa ponujamo tudi naše gostujoče delavnice za ki jih izvajamo v živo ali preko zooma. 

Seznam delavnic lahko najdete na tej povezavi:

https://ljubljanapride.org/katalog-delavnic/.

Delavnice so brezplačne za vse šole, ki so članice Mreže vključujočih šol, ki združuje osnovne in srednje šole v Sloveniji ter Društvo Parada ponosa z namenom ustvarjanja varnejšega in vključujočega šolskega prostora za mlade LGBTIQ+ osebe. Članice Mreže so dosedaj postale: Gimnazija Ptuj, Prva gimnazija Maribor, Gimnazija Ormož, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana in Šolski center Ljubljana: Evropska šola Ljubljana. Več informacij glede namena, zavez in prednosti, ki jo imajo šole članice Mreže, si lahko preberete na tej povezavi: https://bit.ly/3uK0S1A.

Letošnji Pink Shirt Day poteka na naših družbenih omrežjih preko celotnega tedna. Sodeluj pri ozaveščanju o vrstniškem nasilju s svojo roza majčko tudi ti!

Pri deljenju svoje objave in/ali fotografije sebe in/ali svojih prijateljic_ev v rožnatih majčkah nas označite (Na Facebooku nas najdeš na @Preseganje kulture poniževanja, na Instagramu pa: @kultura_ponizevanja) in uporabite ključnika #NeBodiBully #PinkShirtDay.

 ---

[1] Statistike povzete po: PERGER, Nina, Vsakdanje življenje mladih LGBTIQ+ oseb v Sloveniji, ali: To, da imam svoje jebene pravice!«: Raziskovalno poročilo / avtorice Nina Perger, Simona Muršec in Vesna Štefanec. – Ljubljana: Društvo Parada ponosa, 2018, str.: 13 – 21.
Projekt Preseganje kulture poniževanja je financiran s strani Finančnega mehanizma EGP in Norveške 2014-2021, programa Active Citizens Fund v Sloveniji.

Tukaj lahko najdete naš plakat za dan naslavljanja vrstniškega nasilja z letošnjim geslom: »Na glas zatuli, ne bodi bully!«, ki ga lahko natisnete in izpostavite na deski z obvestili v vaši šoli/organizaciji. ------------>

ENA LEPA BESEDA

ENA LEPA BESEDA

ANTI-BULLYING WEEK 2021
November smo obeleževale_i v duhu #AntiBullyingWeek, ki je potekal med 15. in 19. novembrom.
Letošnja tema, One Kind Word (Ena lepa beseda), je bila izbrana na podlagi raziskave, opravljene v Združenem Kraljestvu, kjer so 400 mladih, staršev, učiteljic_ev in mladinskih delavk_cev spraševale_i, s čim bi želele_i obeležiti teden boja proti vrstniškemu nasilju.
Prevladovali so odgovori na temo pozitivnih sporočil, lepih besed in prijaznosti. V času epidemije, ki se zdaj vleče že v 2. leto, dostikrat pozabimo na pomen prijaznih besed in medsebojnega stika. Zato bomo ta teden namenile_i prav temu: ozaveščanju o pomenu prijaznosti skozi prizmo boja proti vrstniškemu nasilju.